Montage van de mozaïek plafonnière 

Montage van Mozaïek Plafonnière

In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je een mozaïek plafonnière met een diameter van 50 cm. eenvoudig kunt monteren. Het monteren van een mozaïek plafonnière met een diameter van 25 cm. en 38 cm. gaat op dezelfde manier.

Als voorbeeld hebben wij het plafond van een klant genomen. De klant had zelf zijn oude plafonnière verwijderd. Het materiaal van het plafond is gipsplaat.

Bij een plafond van gipsplaat heb je de juiste pluggen nodig. Geen probleem, je zult zien dat je met de juiste pluggen de plafonnière met een gewicht van 4.9 kilo kunt monteren. De procedure voor het monteren van deze plafonnière op een plafond van beton is hetzelfde, met uitzondering van de te gebruiken pluggen.

We beginnen met het uitpakken en het montage klaar maken van de plafonnière.
Open de doos en verwijder het piepschuim. Draai het zilverkleurige knopje op het glas van het mozaïek naar links. Leg het knopje, het afdekplaatje en de rubberen ring apart. Til de mozaïek kap omhoog en leg deze ook apart. Schroef de twee schroefjes aan de zijkant van de beugel los, zodat de beugel los komt.

Nu kunnen we aan de montage beginnen. Zorg dat je een lamp op batterijen met voldoende licht op de plek hebt waar je de plafonnière wilt monteren. We willen uiteraard veilig werken, dus sluit de spanning in de meterkast af. Weet je niet welke groep er naar het elektra punt gaat? Doe dan alle schakelaars in de meterkast naar beneden.

Om twee gaten in het gipsplaat plafond te boren heb je een accuboormachine nodig.
De speciale pluggen die wij hier gebruiken schroef je met een bitje rechtstreeks in het plafond. Gaan de pluggen niet makkelijk het plafond in? Dan zit je op een tengel (een tengel is een houten lat waar het gipsplaat op bevestigd is) en kun je na het aftekenen schroeven zonder plug. Mocht dit zo zijn, controleer dan wel even of de schroef goed vast zit, door er met kracht aan te trekken.

Pak nu de beugel en hou deze zo dicht mogelijk naast de elektradraden die uit het plafond komen. Teken met een potlood in de gaten van de beugel de twee plekken af waar de pluggen moeten komen. Zet een bitje in de accuboormachine en draai langzaam de pluggen in het plafond. Gebruik je gipsplaatpluggen die uitklappen? Boor dan op de afgetekende plekken twee gaten met een steenboor.
Gebruik een steenboor met het aantal millimeter zoals op de verpakking van de gipsplaatpluggen is aangegeven.

Hou de beugel tegen het plafond met de lipjes aan de zijkant naar beneden. Schroef door de gaatjes in de beugel de schroeven in de pluggen. De beugel zit nu vast tegen het plafond.

Nu gaan we de elektra op de plafondplaat monteren. In het voorbeeld waren de draden die uit het plafond kwamen iets te kort. Wij hebben er als oplossing een kort stukje elektradraad tussen gezet. Meestal is dit niet nodig. In de onderkant van de metalen plaat zie je een kroonsteentje. In de gaatjes van het kroonsteentje worden de elektradraden uit het plafond aangesloten. Zorg er in ieder geval voor dat de aardedraad goed wordt aangesloten. Op de zijkant van het kroonsteentje staat een pijltje en de kleur van de draad is geel/groen. De aardedraad die uit het plafond komt heeft dezelfde kleur. De blauwe draad uit het plafond komt in het kroonsteentje waar je ook de blauwe draad ziet. De andere draad is bruin of zwart, deze kan in het overgebleven gaatje van het kroontje geschroefd worden. Zorg ervoor dat je de elektradraden goed vast schroeft in het kroonsteentje.


De metalen plaat kan nu aan de beugel bevestigd worden. Schuif de plafondplaat over de beugel. De gaatjes aan de zijkant van de plafondplaat moeten recht tegenover de gaatjes in de beugel komen. Schroef de twee schroefjes door de gaatjes in de zijkant van de metalen plaat, in de gaatjes van de beugel.

Deze plafonnière heeft twee E27 grote fittingen. Schroef hier nu 2 LED lampen in. LED lampen met een wattage van 5 Watt zijn voldoende. De  wattage hangt een beetje af van waar je de lamp voor wilt gebruiken.  Als je de plafonnière als sfeerlamp wilt gebruiken, of dat je er iets meer bij wilt zien. De voorbeeld plafonnière heeft 2 LED lampen van 2,2-25 W. Voldoende voor deze badkamer.

Schakel de stroom in de meterkast weer aan en check of de lampen branden.
Mochten de lampen niet branden, dan is de oorzaak waarschijnlijk dat je een van de draadjes niet goed hebt vast geschroefd in het kroonsteentje. We gaan ervan uit dat de lampen het gewoon doen.

Pak nu de mozaïek glaskap, de rubberen ring, het metalen afdekplaatje en het schroefdopje. Zorg dat je stevig op een trap staat of vraag even hulp. Zoek met de plafonnière recht onder het metalen pijpje op de plafondplaat het gat in het glas van de kap. Duw de kap over het metalen pijpje totdat er nog een klein stukje overblijft. Ondersteun met èèn hand het glas en schuif de rubberen ring over het pijpje, gevolgd door het afdekkapje. Schroef nu het dopje op de pijp. Schroef het dopje vast, maar vast is vast. Niet hard doordraaien, dan kan het glas scheuren.

Nu kun je genieten van het sfeervolle licht.

***Bij montage op een plafond van beton.
Gebruik pluggen die geschikt zijn voor beton en een zwaardere boormachine.

Twijfel je of je het zelf kunt? Schakel dan een vakman in.

Kom je er niet uit of heb je nog vragen?
Chat of mail ons, wij helpen je graag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *